Διαλέξεις και Εργαστήρια Synch

Χωρίς Τίτλο


14/ 06, 15:00

Ηχητικές τοπ(ι)ογραφίες: Καλλιτεχνικές και θεωρητικές τομές στο ακουστικό περιβάλλον

 


Καλλιτέχνες και θεωρητικοί συνομιλούν για τις σχέσεις του ήχου με τον τόπο, τη μνήμη, τα όρια. Με διαφορετικές αφορμές και αφετηρίες, από τη sound art ως τις πιο πρόσφατες εκδοχές των audio walks, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τον εντοπισμό / εκτοπισμό των ακουστικών μας εμπειριών, τη δυναμική του ήχου στην παραγωγή και την ανανέωση της βιωματικής μας σχέσης με το χώρο.

 

Συμμετέχοντες:

Νίκος Μπουμπάρης, Ζάφος Ξαγοράρης, Ελπίδα Ρίκου, Δανάη Στεφάνου.



Επιμέλεια:

Παυσανίας Καραθανάσης, Παναγιώτης Πανόπουλος



14/ 06, 18:00

One Laptop Per Child

 


Διάλεξη για το “One Laptop per Child” από τον Dr. Boulanger. To “Ένα Laptop Για Κάθε Παιδί” (www.laptop.org) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, δημιούργημα του Νικόλα Νεγροπόντη, μαζί με μέλη του Media Lab του MIT, προκειμένου να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να διανέμουν φορητούς υπολογιστές, των οποίων η κατασκευή είναι αρκετά οικονομική ώστε να επιτρέψει σε κάθε παιδί ανά την υφήλιο να έχει πρόσβαση στη γνώση και στις σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης. Αυτά τα XO laptop είναι ανθεκτικά, ενεργειακά αυτάρκη ενώ μπορούν να τροφοδοτηθούν με ευκολία και χειροκίνητα, ακόμη και από ένα παιδί. Μέσω δικτύου τα laptop μπορούν να έχουν πρόσβαση στο internet χρησιμοποιώντας μόνο μια σύνδεση. Η προσδοκώμενη τελική τιμή τους είναι περίπου $100.



Ο σκοπός του OLPC είναι να δώσει σε όλα τα παιδιά του κόσμου τη δυνατότητα να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να εκφραστούν. Το OLPC είναι ένα μέσο με σκοπό τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Αφορά στο να επιτρέψει σε όλα τα παιδιά να αποκτήσουν την δυνατότητα της εκπαίδευσης. Αφορά στην πρόσβαση, την ισότητα και το να δωθεί στην επόμενη γενιά των παιδιών του αναπτυσσόμενου κόσμου ένα λαμπρό και ανοικτό μέλλον.



Επίσης, στο Bios (Πειραιώς 84, Κεραμεικός), στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με θέμα:

Αnalogue Μodular Synthesis

 

Το εν λόγω εργαστήριο αφορά στην εφαρμογή των βασικών μεθόδων σύνθεσης (Subtractive, FM, AM) σε αναλογικά modular συνθεσάιζερ (σαν παράδειγμα θα χρησιμοποιηθεί το Doepfer A-100 analogue modular synthesizer): Χρήση αναλογικών VCOs, LFOs, Envelopes, VCAs, Ring modulator, Waveshapers, Sample and Hold, για την κατασκευή απλών αλλά και πιο σύνθετων τονικών ήχων, κρουστών και ηχητικών εφέ στο modular περιβάλλον. Σύνδεση με cv / gate keyboard controller. Χρήση αναλογικών step-sequencers αλλά και των αναλογικών modular συνθεσάιζερ ως εργαλεία επεξεργασίας σε πραγματικό χρόνο («διαδραστική» σύνδεση ηχητικής πηγής και analogue modular). Πρακτική εφαρμογή αναλογικών modular και MIDI.



Εισηγητής: Μπάκης Σύρρος



15/06, 15:00

Ένα «Csound5» εργαστήριο με τον Dr. Richard Boulanger (aka Dr.B., Καθηγητή Μουσικής Σύνθεσης στο Μουσικό Κολέγιο του Berklee και συγγραφέα του βιβλίου “The Csound Book”)

 


Ένα εργαστήριο που απευθύνεται στον καθένα και σε κάθε επίπεδο: από αρχάριους μέχρι γκουρού της ηλεκτρονικής μουσικής. Συνθέτες διαφημιστικών, παραγωγούς, καλλιτέχνες που ασχολούνται με τα remix, προγραμματιστές, συνθέτες και ερευνητές του ήχου. Το Csound5 αφορά τους πάντες και ο "Doctor B." υπόσχεται να σας δείξει πως να αντλήσετε όλη την δύναμη που κρύβει αυτή η εκπληκτική πλατφόρμα για να συνθέσετε τη δικιά σας μουσική. Όλα αυτά θα γίνουν με FLTK Opcodes, MacCsound GUI, χρησιμοποιώντας το Csound με δημοφιλή εμπορικά sequencer, real-time Csound, όργανα MIDI, OSCsound, streaming vocoder, Granular Synthesis, Scanned Synthesis, Spawning, σύνθεση φωνής, αλγοριθμική σύνθεση αλλά και συνδυάζοντας το Csound με εναλλακτικά όργανα ελέγχου όπως τα IBVA, wiiMote, P5-glove και το Mathews Radio Baton και πάρα πολλά ακόμη. Θα ρίξουμε επίσης μια ματιά στις ενέργειες του Csound, στους remixers, τα softsynths και όργανα σχεδιασμού του ήχου που θυμίζουν το Reaktor, καθώς και όλες τις εφαρμογές του Csound για παιδιά, έτσι όπως αυτές λειτουργούν στο OLPC (One Laptop Per Child) XO, το laptop των 100 δολαρίων!