Διήμερο εργαστήριο και στρογγυλή τράπεζα

​Η δραματουργία ως συνεργασιακή πρακτική
Από τους Κ. Γεωργέλου, Δ. Θεοδωρίδου, Ε. Πρωτοπαπά

Το εργαστήριο οργανώνεται στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (Βρυξέλλες, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ζάγκρεμπ, Βαρκελώνη κ.α.) και οδηγούν στην έκδοση ενός βιβλίου (2016). Στόχος της έρευνας αυτής είναι η μελέτη και η δημιουργία δραματουργικών εργαλείων και μεθόδων (συν)εργασίας στο χώρο της χορογραφίας, του θεάτρου και άλλων πρακτικών της περφόρμανς σήμερα. (https://dramaturgyatwork.wordpress.com). Στην Αθήνα επικεντρώνεται σε συνεργασιακές πρακτικές καλλιτεχνικής δημιουργίας και δραματουργίας που διαμορφώνονται με βάση τις συνθήκες εργασίας, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Ελλήνων καλλιτεχνών. Ατομικά και σε ομάδες, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν δραματουργικά πάνω σε δικές τους δουλειές, δοκιμάζοντας και προτείνοντας δραματουργικά μοντέλα συνεργασίας μέσα από ασκήσεις γραπτές και προφορικές, αλλά και παρουσιάζοντας μικρά πειράματα επί σκηνής.  Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα ανοιχτή στο κοινό (26 Ιουλίου, 17:30-19:00) με τη συμμετοχή δραματουργών και  άλλων καλλιτεχνών. Στη συζήτηση θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση της δραματουργίας σε μη κειμενοκεντρικές σκηνικές προσεγγίσεις θεάτρου, χορού και περφόρμανς.

Η Κωνσταντίνα Γεωργέλου είναι θεωρητικός παραστατικών τεχνών, δραματουργός, ερευνήτρια, λέκτορας στο πρόγραμμα ArtEZ Master of Theatre Practices και στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Ολλανδία.

Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτης και ερευνήτρια, επίκουρη καθηγήτρια Θεάτρου και Περφόρμανς στο Πανεπιστήμιο του Groningen, Ολλανδία.

Η Ευφροσύνη Πρωτοπαπά είναι χορογράφος, ερευνήτρια, επίκουρη καθηγήτρια χορού και χορογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Roehampton, Μ. Βρετανία.

Kate Adams - δραματουργός, καλλιτέχνης περφόρμανς, θεωρητικός παραστατικών τεχνών

Ίρις Κάραγιαν, Μέντη Μέγα, Μαριέλα Νέστορα - χορογράφοι / Σύνδεσμος Χορού

Ακύλλας Καραζήσης – σκηνοθέτης

Για το εργαστήριο η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει:
- Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (300 λέξεις)
- Σύντομο κείμενο της σχέσης σας με την δραματουργία και του λόγου που θέλετε να συμμετέχετε στο σεμινάριο (μέχρι μία σελίδα).

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος

Η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα ελληνικά αλλά θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να δουλέψουν και με μία σειρά αγγλικών κειμένων. Συνεπώς γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι απαραίτητη.

Κόστος εργαστηρίου: 60€/ 40€ (φοιτητικό).
Για συμμετοχή στο εργαστήριο επικοινωνείτε στο seminars@greekfestival.gr αναγράφοντας το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Κατόπιν απαντητικής επιβεβαίωσης θα καταβάλλεται το ποσό της συμμετοχής μέσω τραπεζικού λογαριασμού που θα σας αποσταλεί.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το εργαστήριο “Η δραματουργία ως συνεργασιακή πρακτική” μέχρι 18 Ιουλίου.