grape
Greek Agora of Performance
Το grape – Greek Agora of Performance, η πρώτη Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στοχεύει στη δημιουργία μιας συστηματικής πλατφόρμας προβολής της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού.
–
Συγκεκριμένα, δίνει την ευκαιρία σε δημιουργούς του Θεάτρου και του Χορού να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων, αλλά και στο ευρύ κοινό. Η αποστολή Ελλήνων *ίδων δημιουργών στο εξωτερικό αποτελεί από τις βασικές επιδιώξεις μας, ενώ η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία «εξαγωγής» ελληνικών έργων είχε ήδη αναγγελθεί το 2020.
–
Για το όνομα αυτό, εμπνευστήκαμε από τον Θεό της Αμπέλου και του Θεάτρου, τον Διόνυσο, τη μέθη που μας προσφέρει η Τέχνη, το ελληνικό καλοκαίρι και το σταφύλι, έναν καρπό που μοιραζόμαστε –άλλοτε ως φρούτο, άλλοτε ως οίνο– και έχει συνδυαστεί με τις παθιασμένες συζητήσεις μας μετά τις φεστιβαλικές παραστάσεις.
–
Το grape λαμβάνει χώρα ετησίως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζοντας νέα έργα Θεάτρου και Χορού από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Τα έργα αυτά, παραγωγές που κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αντανακλούν σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, καθώς και θεματολογίες που απασχολούν το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν.
–
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εγκαινίασε μια Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές Τέχνες με τίτλο grape – Greek Agora of Performance. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας συστηματικής πλατφόρμας προβολής Ελλήνων *ίδων δημιουργών με τη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού.
–
Στο πλαίσιο του grape 2023 παρουσιάστηκαν 14 νέα έργα σε δύο περιόδους:
–
3 – 8 Ιουλίου και 18 – 22 Ιουλίου.
–
Η πλατφόρμα φιλοξένησε περισσότερους από 45 διεθνείς καλλιτεχνικούς διευθυντές, επιμελητές και δημοσιογράφους από 27 χώρες. Το ενδιαφέρον των διεθνών εκπροσώπων για τις παραστάσεις ήταν ιδιαιτέρως θερμό με κάποιες από αυτές να ταξιδεύουν ήδη στο εξωτερικό, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την «εξαγωγή» και άλλων σε διεθνή θέατρα και φεστιβάλ.
–
Τα έργα που παρουσιάστηκαν, παραγωγές που έκαναν πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αφορούν ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία, σε σχέση με την LGBTQI+ κοινότητα, την γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
–
Το πρόγραμμα των παραστάσεων πλαισιώθηκε από δύο συζητήσεις γύρω από τη σύνδεση της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας και του Αρχαίου Δράματος, με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών και θεωρητικών του θεάτρου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, καθώς και ενέργειες δικτύωσης ειδικά για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τους εκπροσώπους της διεθνούς σκηνής Θεάτρου και Χορού.
–
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το grape επικοινωνήστε μαζί μας μέσω του email: showcase@aefestival.gr
Σε συνεργασία με τη Mastercard, αποκλειστικό χορηγό του grape, θεσπίστηκαν τα Βραβεία Κοινού Mastercard, πρωτοβουλία που αγκάλιασαν οι θεατές, ψηφίζοντας τις αγαπημένες τους παραστάσεις.
-
1ο Βραβείο – Ανέστης Αζάς, Η Δημοκρατία του Μπακλαβά
-
Έπαινος – Παντελής Δεντάκης, Το ρόδο είναι ρόδο της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη
-
Έπαινος – Θανάσης Ζερίτης & Χάρης Κρεμμύδας/ 4frontal, Σπυριδούλες της Νεφέλης Μαϊστράλη